منظور از درآمد عملیاتی در هر کسب و کار آن دسته از درآمدهایی است که از فعالیت اصلی آن کسب و کار نشات گرفته و بدست می آیند. سوال اینجاست که فعالیت های اصلی در یک مرکز درمانی بیمارستانی چیست؟
فعالیت های اصلی بیمارستان را می توان به چهار دسته کلی تقسیم کرد:
1. خدمات درمانی مثل انجام عمل جراحی، دارو و سرم درمانی، تزریق خون و فراورده های خونی، دیالیز و ...
2. خدمات تشخیصی مثل تصویربرداری، آزمایشگاه، اسکوپی، ویزیت و مشاوره و...
3. خدمات اقامتی مثل تخت روز اقامتی، تغذیه و لوازم اقامت
4. خدمات مراقبتی مثل خدمات پرستاری و خدمات بازتوانی
با این تعریف درآمد عملیاتی در بیمارستان برابر است با مجموع درآمد حاصل از خدمات بیمارستانی اعم از درمانی، تشخیصی، اقامتی و مراقبتی در تمامی بخشهای بیمارستان اعم از بخشهای بستری، بستری موقت و سرپایی.
حال اگر فرض کنیم تمامی خدمات بیمارستانی بصورت جامع و کامل در پرونده الکترونیک و بالتبع صورتحساب بیماران منظور میگردد؛ درآمد عملیاتی بیمارستان را می توان معادل با مجموع صورتحساب بیماران در قسمتهای مختلف بیمارستان دانست.
سوال بعدی آن است که نحوه محاسبه صورتحساب بیماران و منابع محاسباتی آنها چیست؟
بطور کلی می توان منابع محاسباتی صورتحساب بیماران را در مراکز درمانی را به چهار دسته تقسیم کرد:
1. کتاب ارزش نسبی خدمات بهداشتی و درمانی که در آن ارزش نسبی تمامی خدمات درمانی و تشخیصی برمبنای میزان کای فنی، حرفه ای، بیهوشی، نوع خدمت، دسته خدمت، کد خدما و شرح خدمت طبقهبندی شده است.
2. بسته مراقبتهای پرستاری که از سال 1401 قانونی شده و برمبنای ارزش نسبی خدمات پرستاری در بخشهای مختلف بر حسب هر روز اقامت مشخص گردیده است.
3. تعرفه ریالی خدمات تشخیصی و درمانی در چهار بخش دولتی، عمومی غیردولتی، خیریه و خصوصی که ابتدای هر سال توسط هیئت وزیران تصویب و ابلاغ می گردد.
4. مصوبات شورای عالی بیمه سلامت به عنوان مرجع عالی هدایت خدمات تشخیصی و درمانی کشور و ارائه استانداردهای روز در موضوع محاسبه خدمات تشخیصی و درمانی
با بهره گیری از منابع فوق و خدمات تشخیصی و درمانی ثبت شده برای بیماران در طول دوران اقامت و خدمتگیری در مراکز درمانی، مبلغ صورتحساب بیمارو بالتبع درآمد عملیاتی مرکز محاسبه می گردد.
گردآوری و تنظیم:
سیداحمد آیت اللهی
درآمدهای عملیاتی در بیمارستانها
۵
از ۵
۱۲ مشارکت کننده